Vladin plan za 150.000 novozaposlenih

Bez autora
Feb 03 2011

Mjerama iz Nacionalnog plana zapošljavanja i ulaganjima iz nekoliko izvora u ovoj bi se godini moglo radno aktivirati oko 150 tisuća ljudi. Na sjednici Vlade je prihvaćen plan za poticanje zapošljavanja u 2011. i 2012. godini. Plan ima devet osnovnih strateških ciljeva, primjerice povećanje zapošljavanja žena, starijih osoba, mladih, rješavanje problema dugotrajne nezposlenosti, itd. Plan sadržava 31 provedbenu mjeru i 175 provedbenih aktivnosti u ovlasti 31 institucije. Uz sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i više ministarstava, plan će biti potpomognut i novcem EU (IPA). Premijerka ističe kako je primjerice preko resora regionalnog razvoja predviđeno 450 milijuna kuna za obnovu ratom oštećenih objekata, 200 milijuna kuna za razvoj otoka, 170 milijuna za programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), 160 milijuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, obrta i zadruga te 150 milijuna za zapošljavanje branitelja.

Vladin plan za 150.000 novozaposlenihMjerama iz Nacionalnog plana zapošljavanja i ulaganjima iz nekoliko izvora u ovoj bi se godini moglo radno aktivirati oko 150 tisuća ljudi, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen plan za poticanje zapošljavanja u 2011. i 2012. godini.

Plan ima devet osnovnih strateških ciljeva, primjerice povećanje zapošljavanja žena, starijih osoba, mladih, rješavanje problema dugotrajne nezposlenosti, itd.

Plan sadržava 31 provedbenu mjeru i 175 provedbenih aktivnosti u ovlasti 31 institucije, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Uz sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i više ministarstava, plan će biti potpomognut i novcem EU (IPA). Premijerka ističe kako je primjerice preko resora regionalnog razvoja predviđeno 450 milijuna kuna za obnovu ratom oštećenih objekata, 200 milijuna kuna za razvoj otoka, 170 milijuna za programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), 160 milijuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, obrta i zadruga te 150 milijuna za zapošljavanje branitelja.

Istodobno Vlada je produžila 5 300 radnih dozvola strancima. Odbijeno je 811 zahtjeva za nove dozvole. Razlog odbijanja premijerka je potkrijepila primjerom - odbijen je zahtjev da se zaposli 70 stranaca za zanimanja pastir, stočar, samaraš. Tražila je, kaže, i sa Zavoda za zapošljavanje dobila statistički podatak da je na Zavodu 74 940 nezaposlenih koji bi se mogli zaposliti u takozvanim jednostavnim zanimanjima. Moramo pronaći uzroke zašto tražimo uvoz radne snage, a istovremeno su ljudi dugotrajno na Zavodu za zapošljavanje, kazala je Kosor i najavila preispitivanje cijelog sustava.

Vlada je posebnom uredbom omogućila kupnju stanova i kuća po povoljnim uvjetima na područjima od posebne državne skrbi kao i kupnju stanova bivšim nositeljima stanarskog prava koji su stekli pravo zaštićenog najmoprimca u državnim stanovima na području Vukovara i Osjeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik